Selecteer een pagina

Wanneer je voorzichtige of gevorderde plannen hebt voor de aanschaf van een buitenlands huis, dan hoor je bij een grote groep levensgenieters die met dezelfde plannen rondlopen. Of je nu gaat voor een huis langs de kust van Spanje, een burgerwoning in het mooie Oostenrijk of een villa in Turkije: er valt enorm veel te kiezen als je een buitenlands huis zoekt. Dat klinkt natuurlijk fijn – hoe meer keuze, hoe beter het is -, maar levert ook enkele valkuilen op. Zo kun je al snel een miskoop doen of opgelicht worden. En het enorme woningaanbod kan het moeilijk maken om te kiezen. Gebruik onze tips en adviezen als je op zoek gaat naar een buitenlandse woning, dan voorkom je het maken van beginnersfouten!

Denk na over de huizenprijzen in het buitenland

De aankoopprijs van woningen in het buitenland kan enorm variëren. Houdt daar goed rekening mee als je op zoek gaat naar een mooie buitenlandse woning. Een huis kopen Calpe in het land Spanje is bijvoorbeeld beter betaalbaar dan een kusthuis kopen in het relatief dure Turkije. En wil je voordelig een lekker grote villa aanschaffen? Dan kun je goedkoper terecht in Hongarije dan in de Verenigde Staten. Natuurlijk is de huizenprijs lang niet het enige argument bij de keuze voor een vestigingsland en woning, maar spelen nog veel meer factoren een rol. Denk aan de beschikbaarheid van werk, scholen en voorzieningen, de omgeving en natuur, de cultuur in een bepaald land, de taal, de geografische ligging, et cetera. 

Biedt nooit op een woning in het hoogseizoen

Veel personen die een buitenlands huis willen kopen, komen op dit plan als ze tijdens hun vakantie in de directe omgeving een mooi pand tegen het lijf lopen. Ze zijn bang dat hun droomhuis voor hun neus wordt weggekaapt en gaan daarom direct over tot een bieding. Verstandig is dit echter niet, want in het hoogseizoen wordt er door heel veel mensen op deze manier geboden op een woning. En logischerwijs drijft dat de prijzen omhoog. Ons advies is dan ook om op jouw buitenlandse droomwoning te bieden in het laagseizoen. De kans op een aantrekkelijke koopsom is dan een stuk groter.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Belangrijk is om voordat je een woning of pand gaat aankopen, er een bouwkundige keuring uitgevoerd wordt. Een bouwexpert stelt dan een bouwkundig rapport op, waarin eventuele gebreken van de woning of het pand in zijn opgenomen. Met een bouwkundige keuring kun je niet door de verkoper om de tuin geleid worden en voorkom je dat er achteraf gebreken naar buiten komen. Gebreken die je een hoop geld kunnen kosten. Natuurlijk kost het opstellen van zo’n rapport je geld, maar dat verdien je vaak dubbel en dwars weer terug!