Selecteer een pagina

Wanneer men in een huis aan renovatie denkt, begint men meestal met de badkamer. Niet alleen omdat het een kleine ruimte is, maar ook omdat het de ruimte is die het meest verslechtert door gebruik en schoonmaken.

Je kunt een complete badkamerrenovatie uitvoeren of slechts een paar elementen veranderen. Het vervangen van een badkuip door een douche of het vervangen van een wastafel zijn veel voorkomende hervormingen, maar een badkamerrenovatie omvat ook andere bijzonderheden, zoals onder meer ventilatie en loodgieterswerk. Daarom zullen we in dit artikel enkele tips geven om de renovatie van jouw badkamer te plannen, zodat deze functioneler wordt. Bekijk ze!

Verlichting, ventilatie en elektriciteit

Een badkamer met natuurlijk licht is altijd een voordeel. Als je een badkamer op maat maakt, investeer dan in een groot, gemakkelijk te openen raam. Hierdoor wordt de badkamer geventileerd, wordt condensatie en vochtigheid op het plafond vermeden en wordt natuurlijke verlichting verkregen.

Er zijn talloze manieren om de badkamer te verlichten: spiegels met geïntegreerde verlichting, pendel verlichting en inbouwspots. Het is aan te bevelen de renovatie van jouw badkamer te zien als een kans om een moderne en functionele omgeving te creëren.

Vergeet de elektrische punten niet. Bij elk type badkamer renovatie is het van essentieel belang om lichtpunten te voorzien voor elke lamp en ook een stopcontact, voor de haardroger (of het scheerapparaat).

Vloer- en wandbekleding

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan materialen die kunnen worden gebruikt om de badkamer te renoveren, van keramiek en steen tot houten bekleding. Wij raden aan bijzondere aandacht te besteden aan de waterdichting: pleisterwerk, behang en verf moeten waterdicht zijn en geschikt voor badkamers.

Overweeg bij een kleine badkamer renovatie het gebruik van lichte kleuren op de muren en het keramiek om de ruimte visueel te vergroten. Bovendien is het belangrijk te kiezen voor antislipvloeren om de veiligheid van de gebruikers te garanderen.

Geld besparen en zorg dragen voor het milieu

Ecologische oplossingen kunnen ook worden geïntegreerd in de renovatie van badkamers. Er zijn kranen met waterafvoer regeling die niet alleen het milieu helpen, maar ook financiële besparingen opleveren. Bovendien verbruiken LED lampen minder elektriciteit en gaan ze langer mee.

Ten slotte raden wij je aan contact op te nemen met een architect. Hij kan je helpen om de renovatie van de badkamer die je wilt doen aanzienlijk te verbeteren, door de meest geschikte materialen te kiezen en originele oplossingen voor te stellen. Een professional heeft immers ervaring met dit soort werk, is op de hoogte van de laatste nieuwtjes en marktwaarden.